Vélemény a COVID-19 elleni oltásokról 2021-03-02

A helyzetet próbálom politikamenetesen értékelni, ami szinte lehetetlen.

A jelenlegi járványügyi helyzet, az egészségügyi rendszer állapota, az oltást szervező állami szervek működése és a nem világos és átlátható, vagy inkább nem létező oltási terv miatt a következő a véleményem.

A COVID-19 elleni oltást minél hamarabb mindenkinek meg kellene kapnia.

A jelen tudásunk és tapasztalatunk alapján MINDEGYIK oltás megfelel arra a célra, hogy a súlyos, esetleg halállal végződő korona vírus fertőzés kialakulásától megvédjen minket.

Az orosz oltás (Szputnyik V) alkalmazásában van korlátozás, amennyiben azt csak krónikus betegségektől mentes embereknek lehet beadni.

Fontos tudni, hogy az oltás célja az, hogy az immunrendszerünket előre felkészítse a vírussal való találkozásra, hogy a védekezés azonnal megkezdődjön ellene. Azaz a betegség ne tudjon teljes mértékben kifejlődni a szervezetünkben. A tapasztalatok szerint az oltottaknál a súlyos betegség, illetve halál extrém ritkán alakul csak ki.

Az oltási útlevélről nincs Európai Uniós álláspont jelenleg. Így arról nem tudok nyilatkozni, hogy a kínai vagy orosz oltást kapó betegek utazhatnak-e majd külföldre. Ha valaki a következő egy évben nem tervez utazást, akkor ennek nincs jelentősége.